Picie kawy zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi- FAKT czy MIT?
W 2008 roku opublikowano artykuł J.M. Geleijnse’a (Habitual coffee consumption and blood pressure: An epidemiological perspective) podsumowujący aktualne dowody dotyczące konsumpcji kawy w odniesieniu do samego ciśnienia krwi oraz jej wpływu na ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, i tak:
o Dane z badań przekrojowych sugerują odwrotną liniową lub kwadratową zależność między spożyciem kawy a ciśnieniem krwi w różnych populacjach.
o Badania kliniczne wskazują na ochronny wpływ spożycia kawy (4 albo więcej filiżanek dziennie) przed rozwojem nadciśnienia, głównie u kobiet. Wyniki te nie są jednak jednoznaczne.
o Badanie z randomizacją (trwające 1-12 tygodni) wykazało, że spożycie około 5 filiżanek kawy dziennie powoduje nieznaczne podwyższenie ciśnienia tętniczego (o 1-2 mm Hg) w porównaniu do osób nie pijących kawy lub pijących kawę bezkofeinową.
Mimo, iż dokładna zależność między piciem kawy a wpływem na ciśnienie krwi wciąż wydaje się nie być jasna, to jednak dotychczasowe dowody wskazują na brak zwiększonego ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego, przy regularnym spożywaniu kawy.
Picie kawy odwadnia- FAKT czy MIT?
Istnieją pewne doniesienia wskazujące, że picie kawy wpływa na łagodny, krótkoterminowy efekt moczopędny. Dotyczy to jednak spożywania sporej ilości kawy w ciągu dnia- ok. 6 filiżanek (642 mg kofeiny/dzień). Picie kawy w umiarkowanych ilościach nie prowadzi do odwodnienia, co potwierdzają poniższe badania naukowe:
Badanie Grandjean A.C. i wsp. z 2000 roku (The effect of caffeinated, non caffeinated, caloric and non caloric beverages on hydration) wskazuje na brak znaczących różnic między wypijaniem płynów zawierających kofeinę a ilością wydalonego moczu, czy zmianą masy ciała – nawodnienie organizmu, po wypiciu tego rodzaju napojów, nie zostało zaburzone.
Randomizowane badanie z podwójną próbą ślepą Silva A. M. i wsp. z 2013 roku (Total body water and its compartments are not affected by ingesting a moderate dose of caffeine in healthy young adult males) oceniało wpływ picia umiarkowanej ilości kofeiny (5mg kofeiny/kg masy ciała/dobę) na całkowitą zawartość wody (zewnątrz i wewnątrzkomórkowej) u 30-stu mężczyzn nie palących, w wieku 20-39 lat. Autorzy badania stwierdzili, iż wypijanie umiarkowanych ilości kofeiny (odpowiednio 5 filiżanek kawy espresso lub 7 filiżanek herbaty), nie spowodowało zmian w całkowitej zawartości wody w organizmie u zdrowych mężczyzn, niezależnie od budowy ciała, aktywności fizycznej, czy dziennego spożycia wody.
Jedno z nowszych badań z 2014 roku, Killera S. C. i wsp. (No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population) bezpośrednio oceniało wpływ umiarkowanego spożycia kawy w porównaniu do tych samych ilości wypijanej wody w grupie 50-ciu mężczyzn. Grupy te były analizowane pod kątem całkowitej zawartości wody w organizmie, masy ciała, jak również analizy krwi i moczu. Naukowcy stwierdzili brak istotnych różnic w wyżej wymienionych parametrach między osobami pijącymi kawę a tymi, co pili wodę. Badacze nie zauważyli także żadnych różnic w stężeniu dobowej zbiórki moczu między dwoma grupami.
A więc dawno zasłyszane twierdzenie jakoby kawa odwadniała zostało oficjalnie obalone!
Źródło: http://coffeeandhealth.org/
O pozostałych faktach i mitach odnośnie kawy dowiesz się klikając TUTAJ.