WIEDZA HERBACIANA: działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne – to podstawa!

Herbaty zawierają w swoim składzie polifenole, które cechuje przede wszystkim wysokie działanie przeciwutleniające.

Takie działanie wywiera korzystny, prozdrowotny wpływ na CAŁY organizm człowieka. Dla przypomnienia: przeciwutleniacze „walczą” z wolnymi rodnikami, które mają wpływ na rozwój różnych chorób.

Szczególnie silnym działaniem antyoksydacyjnym charakteryzuje się herbata zielona. Potwierdzają to badania Serafiniego i wsp.: podzielili oni ochotników, na tych spożywających wyłącznie zieloną herbatę w ilości 6 g/300 ml, oraz na tych, pijacych analogiczną ilość herbaty czarnej. Trzecia (kontrolna) grupa wypijała taką samą objętość wody. W osoczu badanych odnotowano silny i znaczący wzrost całkowitej zdolności neutralizowania wolnych rodników w okresie między 30 a 60 min. po spożyciu herbaty. Większą zdolność wykazano w grupie osób pijących herbatę zieloną (>34%), niż czarną (> 29%).

Ze względu na działanie przeciwutleniające, herbata działa również przeciwzapalnie. beverage-163876_1280

Proces zapalny objawia się zaburzoną funkcją fizjologiczną. Jest on odpowiedzią organizmu na czynnik uszkadzający tkanki, który może mieć charakter urazu fizycznego, chemicznego bądź biologicznego.

Przeprowadzone dotychczas badania z udziałem zwierząt i ludzi, potwierdzają właściwości przeciwzapalne herbaty zielonej i czarnej, wynikające z hamowania uwalniania mediatorów pierwszej fazy odczynu zapalnego – serotoniny i histaminy.

Nieco lepszym działaniem przeciwzapalnym charakteryzuje się herbata zielona, ze względu na liczną obecność silnych przeciwutleniaczy w postaci galusanów flawanoli.

DZIĘKI TYM WŁAŚCIWOŚCIOM picie herbat ma korzystny wpływ na nasz organizm, chroni go m.in. przed rozwojem chorób nowotworowych, czy tak powszechnych chorób serca – o czym niebawem…

Więcej WIEDZY HERBACIANEJ

Piśmiennictwo:

  • Chatterjee P., Chandra S., Dey P., Bhattacharya S.: Evaluation of anti-inflammatory effects of green tea and black tea: A comparative in vitro study. J. Adv. Pharm. Tech. Res.(2012), 3: 136–138
  • Chaudhuri Nag A. K., Karmakar S., Roy D., Pal S., Pal M., Sen T.: Anti-inflammatory activity of Indian black tea (Sikkim variety). Pharmacol. Res. (2005), 51: 169-175
  • Hyun-Seuk M., Hong-Gu L., Yun-Jaie C., Tae-Gyu K., Chong-Su C.: Proposed mechanisms of (−)-epigallocatechin-3-gallate for anti-obesity. Chem. Biol. Interact. (2007),167: 85-98
  • http://content.yudu.com/Library/A1nrep/CookingProtectiveEff/resources/133.htm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *