WIEDZA HERBACIANA: krzewy herbaciane

Do produkcji herbat używa się głównie liście z dwóch gatunków krzewu herbacianego: Thea sinensisherbata chińska i Thea assamica – herbata assamska nazywana inaczej indyjską. tea-623796_1280

Do produkcji głównie herbat zielonych (ale również białych, czarnych i oolong) używa się liście herbaty chińskiej. Z liści herbaty assamskiej wytwarza się przede wszystkim herbatę czarną.

Jedna z trzech klasyfikacji herbat uwzględnia podział ze względu na proces przetwarzania i tak wyróżniamy: herbaty czarne, zielone i czerwone. Dodatkowo, gdy uwzględni się poszczególne stopnie fermentacji można wówczas wyodrębnić szczegółowe rodzaje herbat: herbaty czarne w pełni fermentowane, Pu-erh fermentowane w 70%, czerwone fermentowane w 30-50%, żółte fermentowane w 13%, białe i zielone niefermentowane .

Więcej WIEDZY HERBACIANEJ

Piśmiennictwo:

  • Crozier A., Clifford M.N., Ashihara H.: Plant Secondary Metabolite. Occurrence, Structure and Role in the Human Diet, Blackwell Publishing. Glasgow, 2006, 263-271
  • Kania M., Baraniak J.: Wybrane właściwości biologiczne i farmakologiczne zielonej herbaty. Post. Fitoter. (2011), 1: 34-40Rum L.: Ilustrowany leksykon herbaty, Poznań 2003
  • Stańczyk A.: Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat. Bromat. Chem. Toksykol. (2010) 4: 498 – 504
  • Sumit B., Navneet S., Pooja M., Shivani C.: Pharmacological profile of green tea and its polyphenols: a review. Med. Chem. Res. (2012) 21: 3347–3360

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *